Google Translate
english
vandaag geopend van 10:00 tot 16:00
Laatste nieuws
wave top

Onderhoudsseizoen Maeslantkering gestart

Het (rustige) stormseizoen hebben we achter de rug. Nu is het weer tijd voor het onderhoud aan de Maeslantkering. Het onderhoud is nodig om de kering in topconditie te houden. Het onderhoudsseizoen eindigt eind augustus waarna we in september de jaarlijkse testsluiting doen. Zo is de kering weer klaar voor het nieuwe stormseizoen dat op 1 oktober begint.

Wilt u de werkzaamheden van dichtbij komen bekijken? In het weekend en de schoolvakanties zijn er dagelijks instaprondleidingen. U kunt zich hiervoor inschrijven via onderstaande link:

https://www.keringhuis.nl/activiteiten

 

Restaurant weer open vanaf 1 april

Vanaf 1 april is ons restaurant weer dagelijks open. U bent van harte welkom voor een kopje koffie, gebakje, tosti, belegd broodje of iets anders naar keuze. Wilt u met een groter gezelschap komen vragen wij u dit van tevoren aan te geven.

CNBC The Edge: Dutch Water Tech

Donderdag 23 Maart om 23.00 op CNBC: The Edge Dutch Water Tech. Het Keringhuis en de Maeslantkering komen goed in beeld!

70 jaar Watersnoodramp

Op 1 februari is het precies 70 jaar geleden dat ons land werd getroffen door een enorme catastrofe: de Watersnoodramp. In het Keringhuis besteden we hier uiteraard ook extra aandacht aan.

Dat doen we op 2 februari. In de ochtend is ons team bij de Jozefschool in Hoek van Holland. Daar vertellen we de kinderen over de aanleiding maar ook over de gevolgen van de Watersnoodramp. Daarnaast zijn er 2 ooggetuigen aanwezig die hun verhaal vertellen van die rampnacht.

In de middag organiseren we in het Keringhuis een eenmalige speciale rondleiding waarbij de ooggetuigen nogmaals hun verhaal vertellen gevolgd door een rondleiding over het terrein van de Maeslantkering. 

Inschrijven kan via onze website.

Let op: het aantal plaatsen is beperkt.

Restaurant gesloten

Tussen 1 november en 1 april is het restaurant gesloten. Mocht u met een groep het keringhuis bezoeken en ook willen lunchen of borrelen?: dat is mogelijk. Op afspraak kunnen wij u ook in de wintermaanden voorzien van een heerlijke lunch of een borrel op maat. Neem contact op voor de mogelijkheden met Diny Heegers: heegers@keringhuis.nl 

Ook de waterspeelplaats op het buitenterrein is gesloten tussen 1 november en 1 april.

25e Functioneringsluiting Maeslantkering geslaagd

1 keer per jaar, voor het begin van het stormseizoen, sluit Rijkswaterstaat de  Maeslantkering en de Hartelkering om deze stormvloedkeringen te testen. Zaterdagmiddag kwart voor drie zag het toegestroomde publiek de armen van de Maeslantkering langzaam over het water naar elkaar toe bewegen om de Nieuwe Waterweg af te sluiten. Het uitvaren, sluiten en afzinken van de armen duurde ruim twee uur. Sinds zondagnacht staat het sein op de kering weer op groen; de kering is open en schepen kunnen de waterweg weer gebruiken. De 25e functioneringssluiting van de Maeslantkering is voorspoedig verlopen.

 

Geslaagde functioneringssluiting

De Maeslantkering, in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland, is gebouwd tussen 1991 en 1997. Deze zelfsluitende kering is 25 jaar geleden als laatst voltooide Deltawerk in gebruik genomen. Rijkswaterstaat stond gisteren, in aanwezigheid van Deltacommissaris Peter Glas stil, bij dit jubileum. In dezelfde periode is ook de Hartelkering bij Spijkenisse gebouwd die het achterliggende Europoortgebied beschermt. De Hartel- en Maeslantkering sluiten altijd samen. Tijdens de functioneringssluiting van de Maeslantkering ging ook de Hartelkering dicht.

Rijkswaterstaat voert elk jaar een sluiting uit ter voorbereiding op het stormseizoen. Dan test Rijkswaterstaat zowel de techniek van de kering als de organisatie. Na het grote onderhoud in de zomermaanden is dit de bevestiging dat de keringen kunnen sluiten als dat nodig is. De sluiting duurt alles bij elkaar zo’n 6 á 7 uur, publiek kon de zichtbare bewegingen volgen vanaf de nabij gelegen heuvel. De geslaagde sluiting van de Maeslant- en Hartelkering markeert dat Rijkswaterstaat in Zuid-Holland klaar is voor het stormseizoen.

 

Bescherming tegen hoogwater

Nederland is een waterland. Een groot deel van ons land ligt onder de zeespiegel en veel grote rivieren vinden er hun weg naar zee. Dit maakt Nederland kwetsbaar voor overstromingen. Daarbij stijgt de zeespiegel, daalt de bodem en krijgen we steeds vaker te maken met stormen, heftige regen en hoge rivierstanden. Bescherming tegen hoogwater is en blijft dus van levensbelang.

De 13 Deltawerken in Zuid Holland, Zeeland en Noord Brabant zijn aangelegd na de Watersnoodramp van 1953 en beschermen ons al bijna 65 jaar tegen hoog water. Het zijn unieke en complexe zeeweringen. De Maeslant- en Hartelkering beschermen met de achterliggende dijken bewoners in Rotterdam, Dordrecht en het omliggende gebied tegen stormvloeden van de Noordzee.

Keringhuis op YouTube

20-4-2020 Helaas is het Keringhuis voorlopig gesloten voor publiek. Omdat u daarom niet naar ons kunt komen, hebben wij bedacht naar u te komen. Dat doen we door regelmatig een vlog te plaatsen op ons YouTube-kanaal. Komt u ook een kijkje nemen?https://www.youtube.com/user/keringhuis

Partners van Het Keringhuis

rijkswaterstaat
provincie zuid holland
hoogheemraadschap van delfland
Onze nieuwsbrief ontvangen?